Adáshiba-ELHALASZTJUK!

november
20
Adáshiba-ELHALASZTJUK!

Tamási Áron Színjátszó Klub – Szakonyi Károly

Szakonyi Károly kétfelvonásos komédiaként címkézte művét a következő megjegyzéssel: “Történik napjainkban, sajnos.”. A cselekmény 1969-ben játszódik egy születésnapi összejövetel alatt. A kétfelvonásos mű helyszíne végig ugyanaz: egy kis családi ház nappalija. A szoba berendezése átlagos, de néhány régi bútor, egy-két ósdi fotel még megmaradt a családi hagyatékból. Könyv sehol. Értéktelen csecsebecséből viszont annál több.

A főszereplő a televízió, legalább is olyan értelemben, hogy alapvető cselekménye a televízió-nézés. Amikor írtam a darabot, úgy képzeltem, hogy olyan a képernyő, mint a gyereknek a csörgő: rázzák előtte és akkor a gyerek nem sír. Ez a darab vígjáték, komédia. De keserű komédia?” (Szakonyi Károly)

A Bódog-család legkisebb fiuk, Imrus születésnapját ünneplendő gyűlnek össze. Albérlőjükhöz, az Emberfi nevű titokzatos fiatalemberhez halász-forma barátja érkezik (ebben a hónapban már a tizenkettedik) de ez senkinek nem tűnik fel. A család ugyanis folyton a TV-t nézi. Átjön tolószékhez kötött szomszédjuk is, de senki nem törődik senkivel, nem veszik észre a furcsa fiatalember csodatételeit sem (a vizet borrá változtatja, a béna szomszéd gyógyultan áll föl tolószékéből), csak akkor jönnek izgalomba, mikor az kikapcsolja a TV-t, akkor is csak azért, mert nem tudnak szerelőt keríteni. A Krisztosz nevű hosszú hajú fiatalember föladja: megszünteti az adáshibát, és távozik. Mindenki visszaül a TV elé, észre sem veszik, hogy legkisebb fiuk, Imrus is elmegy – úgy érezve valahol másutt kell megkeresnie a maga üdvösségét.

 

Szereplők:

  • Bódog – Baracskai László
  • Bódogné – Dominek Ilona
  • Vanda – Korponai Kitti
  • Dönci – Réwész Dávid
  • Saci – Tóth Edit
  • Imrus – Havasi Marcell
  • Emberfi – Fiam Kristóf
  • Szűcs úr – Antalózcy Zoltán

Rendező: Havasi Gábor

 

 

 

Időpont

2020.11.20 19:00
 

Helyszín

8300 Tapolca, Kisfaludy u. 2-6., Tapolca, Tamási Áron Művelődési Központ