Borászatok

Kovács Pince

A Balaton- felvidéki borvidék a Balaton északi partjának egyre feltörekvőbb borvidéke a Badacsonyi és a Füred-Csopaki mellett.

Sokan nem is ismerik, hogy három köretből áll, a Káli-, a Cserszegi-, és az Ederics- lesencei körzet.

Ezeken a területeken termő szőlőfajták hasonlóak a Badacsonyi borvidékével. Vezető szőlőfajta a fehérek kötözz az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Muscat Ottonel, a kedvelt rosé a  Pinot noir.

A Kovács Pincészet egy családi vállalkozás, melyen nagyszülők, gyerekek és unokák közös erővel dolgoznak.

Összesen 4 hektár szőlőterületet művelnek, mely a Balaton-felvidéki borvidék egyik legszebb tájegységén, a Lesence-völgyében helyezkedik el.

Fő fajtáink az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay, cserszegi fűszeres, cabernet sauvignon és kékfrankos. Reduktív stílusú gyümölcsös, fajtajelleges borokat készítünk, melyekhez gazdag beltartalom társul.

A savak feszesek, üdék, frissítőek, még a melegebb évjáratokban is.

Napvirág Borászat

A Tapolcát körül ölelő tanúhegyek nemcsak kitűnő kirándulási célpontok, hanem kiemelkedő adottsággal rendelkező szőlő termő területek is.

A bazalt talajon termelt borok egyedi ízvilágát sokáig a   Badacsony hegyhez kötötték, viszont manapság már egyre többen tudják, hogy a „Badacsony eredet megjelölésű” borok köre nem kimondottan csak a Badacsony hegyre szűkül, hanem ugyanúgy  kiváló borokat kóstolhatnak a Badacsonyi borvidékhez tartozó Csobánc-, Gulács, Szent György- és a Tóti hegyeken is.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a Szent György- hegy a kisebb és nagyobb pincészetek, borászatok megjelenésével.

Szokták mondani, ha ismered a bort, ismered a gazdát is. A bor minősége egyenes arányban van a gazda emberi minőségével.

A bor minősége soha nem magától értendő eredménye egy borászati eljárásnak, a borkészítés módját is a jellem hatja át.
A bor nem csak a terület, kézi és hagyományos (vagy technikai) eszközök alkotása, sokkal inkább szívből jövő üzenet.
Ez teheti csak és kizárólag egyedivé, ettől annyira szép, teremtő aktus a borkészítés. Amit Önnek, Neked ajánlok fel.

Bővebb tájékoztatást a honlapunkon találnak.

Tisztelettel:Nagy Attila borosgazda és felesége Nagy Ágnes őstermelő

Szabó Pince

A Tapolcát körül ölelő tanúhegyek nemcsak kitűnő kirándulási célpontok, hanem kiemelkedő adottsággal rendelkező szőlő termő területek is.

A bazalt talajon termelt borok egyedi ízvilágát sokáig a   Badacsony hegyhez kötötték, viszont manapság már egyre többen tudják, hogy a „Badacsonyi eredet megjelölésű” borok köre nem kimondottan csak a Badacsony hegyre szűkül, hanem ugyanúgy  kiváló borokat kóstolhatnak a Badacsonyi borvidékhez tartozó Csobánc-, Gulács, Szent György- és a Tóti hegyeken is.

A Szabó Pincénél szeretettel várják kedves vendégeiket, a több mint 110 éves borospincébe. Kedves kiszolgálás, sok történet és finom borok várják az érdeklődőket.

Telefonos egyeztetés alapján a teljes körű borkóstolót finom ételekkel, és Csobánc túrával párosíthatják. Választani lehet hideg, illetve kemencés vacsora között is. Kemencés vacsorában finom húsokat sütnek, az édes borainkhoz süteményt kínálnak.

Igény szerint meglátogathatják a pincéiket, szőlőiket a Csobáncon, ahol vendégeik láthatják a helyet, ahonnét gyönyörű panoráma nyílik a Káli-medencére.

Látogasson el hozzájuk, és megígérik, hogy nem fognak csalódni. Szívük-lelkük, valamint rengeteg munkájuk van abban a borban, amit kóstolni fognak!

Tibor Pince

A Tapolcát körül ölelő tanúhegyek nemcsak kitűnő kirándulási célpontok, hanem kiemelkedő adottsággal rendelkező szőlő termő területek is.

A bazalt talajon termelt borok egyedi ízvilágát sokáig a   Badacsony hegyhez kötötték, viszont manapság már egyre többen tudják, hogy a „Badacsony eredet megjelölésű” borok köre nem kimondottan csak a Badacsony hegyre szűkül, hanem ugyanúgy  kiváló borokat kóstolhatnak a Badacsonyi borvidékhez tartozó Csobánc-, Gulács, Szent György- és a Tóti hegyeken is.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a Szent György- hegy a kisebb és nagyobb minőségi pincészetek és borászatok megjelenésével.

Gazdaságuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Szent György-hegy derekán található.

Családjuk hagyományait követve, lépésről-lépésre haladva hoztak létre egy nagyon szép fekvésű 3 hektáros ökológiai gazdálkodást.

Filozófiájuk a kezdetektől 1994 óta a természetes, minden vegyszertől mentes szőlő és bor készítése, a termés mennyiség visszafogásával elérhető prémium minőségben.

Boraikat, a termőhelyük egyedi ízvilága (terroir) és harmónia jellemzi, amit a természetes élesztők segítségével történő erjesztéssel és tölgyfahordós érleléssel érnek el.

Vásárlóik visszajelzéséből tudják, hogy nagyra értékelik az adalék- és vegyszermentes, egészséges és finom boraikat. Törekednek arra, hogy minél többen megismerhessék az emberléptékű, kézműves módon készült borokat. Szívügyük, hogy megmutassák, az így készült bor amellett, hogy egészséges, íze és aromája páratlan.

Palackos termékeik: Olaszrizling, Szürkebarát, Szürkebarát rozé, Cabernet Sauvignon. Valamint Cabernet Sauvignonból készült pálinka.

Tóth Családi Pincészet

A Tapolcai- medence vulkanikus hegyei közül a legkevésbé a Haláp-hegy ismert főleg, ha borról van szó. Pedig, hajdanán ugyanolyan szép formája volt, mint a Szent György-, a Csobánc vagy a Badacsony hegynek.

Sajnos a bányászat maradandó nyomot hagyott és átformálta a hegyet.Ezzel szemben, a szőlőtermesztés itt is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A Tóth Családi Pincészet a Balaton-felvidéki borvidéken, Zalahaláp településen a Haláp-hegy lábánál található. Termőterületük közel 3 hektáron terül el, melyeken 8 különböző fajta szőlőt termesztenek.

A család generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Területeik nagysága és fajtaválasztékuk az évek során folyamatosan szélesedett, pincészetük kiépült, fejlődött.

Borospincéjükben a hagyományos, hordóban erjesztett és érlelt borok mellett megtalálható a modern, acél és saválló tartályokban történő érlelés is.

Folyamatosan ügyelnek a minőségre és fogyasztóik igényeire. Borkóstolók, borvacsorák keretein belül finom haláp-hegyi borokkal várnak mindenkit szeretettel.

Trio Pince

A Tapolcát körül ölelő tanúhegyek nemcsak kitűnő kirándulási célpontok, hanem kiemelkedő adottsággal rendelkező szőlő termő területek is.

A bazalt talajon termelt borok egyedi ízvilágát sokáig a   Badacsony hegyhez kötötték, viszont manapság már egyre többen tudják, hogy a „Badacsonyi eredet megjelölésű” borok köre nem kimondottan csak a Badacsony hegyre szűkül, hanem ugyanúgy  kiváló borokat kóstolhatnak a Badacsonyi borvidékhez tartozó Csobánc-, Gulács, Szent György- és a Tóti hegyeken is.

A Trio Pince a Badacsonyi borvidéken, Diszelben működő családi pincészet.

A Tapolcai-medence keleti szélén található Hajagos-hegyen, elsősorban a Badacsonyi borvidékre jellemző hagyományos, és az itt nemesített helyi szőlőfajtákat termesztik, és azokból készítik boraikat.

Céljaik között szerepel a helyi fajtákon keresztül a Badacsonyi borvidék megismertetése a fogyasztókkal, amely értékeit tekintve Magyarország borvidékei között egyedülálló.

A termelésben szerepet vállaló két generáció, együttműködve jól kiegészíti egymást, ezzel elősegítve a különböző korosztályt képviselő vendégekkel való jó kommunikációt.
A szakmai tevékenység keretén belül lehetőséget teremtve a Tapolcai-medence szőlő és borkultúrájának megismertetésére, valamint a kulturált borfogyasztás elősegítésére.