Gilvesy pincészet

A Tapolcát körül ölelő tanúhegyek nemcsak kitűnő kirándulási célpontok, hanem kiemelkedő adottsággal rendelkező szőlő termő területek is.

A bazalt talajon termelt borok egyedi ízvilágát sokáig a   Badacsony hegyhez kötötték, viszont manapság már egyre többen tudják, hogy a „Badacsony eredet megjelölésű” borok köre nem kimondottan csak a Badacsony hegyre szűkül, hanem ugyanúgy  kiváló borokat kóstolhatnak a Badacsonyi borvidékhez tartozó Csobánc-, Gulács, Szent György- és a Tóti hegyeken is.

.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a Szent György- hegy a kisebb és nagyobb minőségi pincészetek és borászatok megjelenésével.

„Amikor először jártam a Szent György-hegyen, azonnal tudtam, hogy ha lehetőségem lesz, itt fogok élni. 1994-ben vettem meg a présházat, ami egészen 2007-ig romos állapotban volt.” Így kezdődött a Gilvesy Pincészet története. Jelenleg 17 hektáron organikusan dolgoznak és boraik világszerte kaphatóak.”

A Gilvesy borok minden egyes cseppje a hegyről mesél – „Ez a környék olyan adottságokkal rendelkezik, amit meg kell őrizni. A vulkanikus talaj, a Balaton közelsége, a gyönyörű táj mind különlegessé teszik.” Gilvesy Róbert