A Csobánc Művelődési Ház

A Balaton-felvidéki Csobánc hegy lábánál fekvő település szívében, Diszel központjában elhelyezkedő kultúrház, egykori felvonulási épület története még az 1970-es évekre nyúlik vissza. A Házat társadalmi munkával hozták létre, amibe még az egykori zalahalápi kőbánya dolgozói is besegítettek. Hosszú évekkel később annyira megrongálódott az épület, hogy az 1987-es évben felújították. A nagyteremmel, klubszobákkal, galériával, könyvtárral rendelkező épületet akkor társadalmi erőkből újították fel, a munkához a városi tanács 1,1 millió forinttal, a gazdálkodó egységek és a település lakosságba pedig mintegy 2 millió forinttal járult hozzá.

A rendszerváltás előtt is kultúrházként működött, azóta is jelentős szerepet tölt be a falu kulturális életében. Az intézményt Tapolca Város Önkormányzata tartja fenn, működtetője Tapolca Városi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Az intézmény második rekonstruálását 2001-ben végezték, amikor a tapolcai önkormányzat 5 millió forintot nyert pályázaton a diszeli kultúrház felújítására (1977. április elseje óta Tapolcához tartozik az egykori község). Abban az évben a tetőtér beépítése mellett a helyi könyvtár ideköltöztetését is megvalósították.

Újbóli megújulásához a Tapolcán 2003 óta hőszigetelőanyag gyárat is működtető ROCKWOOL Hungary Kft. is hozzájárul 5 millió forint értékű hőszigetelőanyaggal. A szakemberek biztosak benne, hogy az adomány segít korszerű, komfortos légkört teremteni az épületen belül, és ezzel együtt, köszönhetően a kőzetgyapot szigetelőanyag kedvező tulajdonságának, jelentősen csökkenek majd a Művelődési Ház fenntartásának költségei is.

A falu kulturális programjain kívül különböző rendezvényeknek is helyet biztosít: családi rendezvények, nyugdíjas találkozók, termékbemutatók, vásárok, közösséget és korosztályt összekovácsoló programok.

A fenntartó törekedik arra, hogy ne csak az épület, hanem a körülötte levő terület is maximálisan kihasználható legyen. Ennek érdekében a kultúrház előtti területen játszóteret létesítettek, mellette pedig kemencét építtettek, ezzel is növelve a kultúrház rendezvényeinek sokszínű kihasználhatóságát.

A létesítmény helyet ad a helyi Csobánc Népdalkörnek és a Talentum Ifjúsági Egyesület Diszel-nek (TIED) is.

A művelődési házat az Önkormányzat a településrészen működő Gönczy Pál Szakképzési Centrum rendelkezésére bocsájtja közösségi programjaik lebonyolításához és testnevelésóráik megtartására is.

Tapolca város önkormányzata hozzájárulásával és közreműködésével hamarosan megtörténhet a Csobánc Művelődési Ház energiahatékony megújítása és eszközbeszerzése.

A 2019 -es pályázat keretében belül megújul a Művelődési Ház, melynek köszönhetően a kiszolgálóhelyiségek, a belső terek a kor vívmányainak megfelelve szolgálja majd a településrész közösségét és az idelátogatokat. A beruházás új – a kor követelményeinek is megfelelve – technikai eszközök beszerzését is lehetővé teszi. Ezek a hang- és fénytecnikát, valamint a számítógépes és irodai eszközöket jelenti.

A projekt ez év március elsején indul és a tervek szerint jövő év elején befejeződhet. A beruházás megvalósításhoz az önkormányzat 8.5 milliós önerőt biztosít, melyhez 35 millió forintos (Közösen Tapolcáért Helyi Közösség által benyújtott)  CLLD pályázaton elnyert pénz társul. Az épület tetőszerkezetét kijavítják, külső szigetelést, korszerű nyílászárókat, továbbá belsőépítészeti felújítást, új, akadálymentes öltözőket és vizesblokkokat is kap a munkálatok során az intézmény. A Csobánc Művelődési Ház felújítása régi óhaja a diszelieknek, hiszen az utóbbi évtizedekben meglehetősen leharcolt állapotba került a településrész kiemelten fontos közösségi színtere. – A pályázaton elnyert forrás és a város hozzájárulása révén a korábbinál praktikusabb, vonzóbb intézmény szolgálhatja jövő évtől a lakosságot.