Bemutatkozás

A Városi Sporttelep története 1969-ben a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat székhelyének Tapolcára való áthelyezésével kezdődött. A sporttelep építésére a Sümegi út déli oldalán levő termelőszövetkezeti területre esett a választás. A sportcentrum létrehozása vállalati beruházás keretében történt, 7.700.000 forintba került és nem utolsó sorban a honvédség segítsége és a sok-sok órás társadalmi munka eredményeként épülhetett meg. A létesítmény avatójára 1971. július 24-én került sor a Bauxit Sportnap alkalmával.

A füves pálya gyepszőnyegének kialakításához a szegedi egyetem professzorai és más kiváló szakemberek nyújtottak segítséget a fükeverék kiválasztásában, amely aztán az ország egyik legjobb pályáját eredményezte. A kezdetben egy labdarúgó füves pályával és két salakos edzőpályával rendelkező sporttelepen a centerpálya egyik oldalán állóhelyek, míg a másik oldalon ülőhelyek, az északi oldalon a jegenyefák és az öltözők kaptak helyet. 1975-ben két bitumenes kézilabdapálya és egy füves edző labdarúgó pálya épült. 1983-ben kézilabdapálya és teniszpályák épültek, az épület komplexumban vívóterem és orvosi rendelő került kialakításra (a vívóterem azóta átkerült a Batsányi János Gimnáziumba). 1989-ben készült el a füves edzőpálya, 1994-ben pedig a stadion esti világítása. 1994-ben megváltozott a sporttelep tulajdonviszonya, 56%-ban a Bakonyi Bauxit Kft., 44%-ban pedig a város tulajdona lett. 1998-tól  100%-ban a város tulajdonába került, a nevét Bauxit Sporttelepről Városi Sporttelepre változtatták. A 2000-es évek elején a város támogatásával sikerült egy végleges dobókört is felállítani.

 

A Tapolca Kereskedelmi és Szolgáltató kft – a tulajdonos Önkormányzat döntése alapján – 2001 óta üzemelteti a Városi Sporttelepet. A felújításra, rekonstrukcióra 1999-ben megfogalmazott igény 2002 tavaszára már valósággá vált és egy megújult Városi Spottelep fogadta közönségét. 2006-ban Társaságunk (Tapolca Városi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft), mint a Városi Sporttelep üzemeltetője pályázatot nyert a meglevő létesítmények felújítására és az önkormányzat által biztosított önrész a salakos teniszpályák korszerűsítését tette lehetővé. Bővült a géppark is egy új traktorral, ami nem csak a fünyírásra alkalmas, hanem hó eltakarítási munkálatokra is. A centerpálya is kapott egy új digitális eredményjelzőt. Ez nemcsak a labdarúgó mérkőzések, de az atlétikai versenyek eredményének közlésére is alkalmas. Másik pályázat segítségével készült el a távolugró nekifutó, a strandröplabda pálya burkolata, a mobilfal kialakítása a sakkteremben, bővült az extrém sportpálya eszközparkja is. 2009-ben avattuk a centerpálya öntözőrendszerét, mely a legmodernebb technológiai újításokkal működik.

Felsorolni is lehetetlen, hogy a város szélén lévő, de a város sportéletében központi helyet foglaló sporttelep  mennyi rangos rendezvénynek, mérkőzésnek adott otthont az elmúlt 47 évben. Napjainkban igényesen rendezett és karbantartott pályák, civilizált, esztétikus környezet  fogadja a sportolni és szórakozni vágyó látogatókat.